Corona update 04-05-2020

Wij zijn weer geopend, maar nog niet in volledige omvang! Dat betekent dat we eerst maar een beperkt aantal uren per dag mogen gaan werken.

Het RIVM zal evalueren of deze versoepeling van de regels niet leidt tot meer ziektegevallen. Dit houdt voor u in dat we niet per direct iedereen in behandeling kunnen nemen. De vrije inloop en balie functie komt te vervallen tot nader bericht.

AANMELDEN ALLEEN TELEFONISCH OF PER E-MAIL!

De behandelend therapeut zal met u telefonisch overleggen over de urgentie en de mogelijkheden om de behandeling op te starten.

Verder is het van groot belang dat, als u de praktijk bezoekt, u geen van de volgende klachten heeft:

Bij bovenstaande verschijnselen of twijfel hierover;

BEL AF, BLIJF THUIS!

Verder verzoeken wij u om bij praktijkbezoek de volgende regels in acht te nemen.

Wij vragen uw begrip voor deze beperkte- en bijzondere omstandigheden.

Wij zien u graag terug in onze praktijk.

Oedeemtherapie, oncologie

Oedeemfysiotherapie

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiƫnten die last hebben van (lymf)oedeem.

Oedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Door deze ophoping van eiwitten en vocht wordt de afvoer van het vocht belemmerd.

Soorten oedeem

  • Lymfoedeem: door beschadiging van weefsel na operatie of bestraling. of door verwijderen van lymfklieren
  • Veneus oedeem: door bv. spataders of na trombose
  • Lipoedeem: chronische aandoening van het vetweefsel

Behandeling

  • Manuele lymfdrainage. Dit is een specifieke massagetechniek gericht op de afvoer van lymfevocht en het bevorderen van de functie van de niet aangedane lymfevaten en -klieren.
  • Compressietherapie. Door middel van bandages wordt er van buiten af een continue druk aangebracht die de lymfeafvoer ondersteunt, om de omvang van oedeem te verminderen en stabiel te houden. Als de omvang stabiel is kan er in de praktijk een Therapeutische Elastische Kous (TEK) aangemeten worden.
  • Lymftaping. Een speciale manier van tapen, die de werking van manuele lymfedrainage ondersteunt. Ook geschikt voor littekenbehandeling.
  • Oefentherapie. Door oefentherapie wordt de spierpompfunctie getraind deze is belangrijk in de afvoer van vocht.
  • Ademhaling. Een goede ademhalingstechniek is belangrijk voor de afvoer van vocht.

Oncologiefysiotherapie

Behandeling

Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. Ze richt zich specifiek op het behandelen van bewegingsproblemen ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van kanker. Voorbeelden van problemen zijn pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfoedeem (vochtophoping), spierzwakte, conditieverlies en vermoeidheid.

Deskundigheid

De oncologiefysiotherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die zich bezig houdt met de fysiotherapeutische behandeling en het coachen van patiënten met kanker. Om de oncologische patiënt goed te kunnen begeleiden, is kennis van de ziekte, de medischebehandelingen en de gevolgen daarvan van belang. De oncologiefysiotherapeut is op de hoogte van de mogelijkheden en de beperkingen van de onmogelijkheden van de fysiotherapeutische behandeling bij mensen met kanker. Bron: Patiënten informatie folder NVFL